Reanimeer-mij-niet verklaring

penning niet reanimerenDe beslissing of u wel of niet gereanimeerd wilt worden is aan u. Niet iedereen wil gereanimeerd worden. Sommige mensen zien een hartstilstand als een mooie dood.

Denk aan mensen op hoge leeftijd met de wens om de natuur zijn gang te laten, die erg ziek zijn en/of kampen met veel kwalen.

Leeftijd is vaak niet de bepalende factor. Gezondheid, kwaliteit van leven, sociale contacten met familie en vrienden spelen een belangrijke rol in de overweging.

Niet-reanimerenverklaring

Als u niet gereanimeerd wilt worden, kunt u uw wens kenbaar maken via een niet-reanimerenverklaring of -penning. U kunt een niet-reanimerenpenning aanschaffen via de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). U moet dan lid zijn van deze vereniging. Met zo’n penning, gedragen aan een kettinkje om uw hals, geeft u aan dat u niet gereanimeerd wilt worden.

U kunt alleen door het zichtbaar dragen van een niet-reanimerenpenning aangeven dat u geen reanimatie wenst. De professionele hulpverlener zal deze wens respecteren wanneer deze ervan overtuigd is dat uw besluit geheel vrijwillig, na voldoende informatie over kansen en risico’s, is genomen.

Deel uw wens met uw omgeving

Een hartstilstand vindt vaak plotseling plaats. Thuis, op straat of op de sportvereniging. Meestal is het thuis, ongeveer 8 van de 10 keer. De kans is groot dat er een familielid, vriend of kennis bij u is. Weten zij of u wel of niet gereanimeerd wilt worden? Als u voor uzelf een beslissing heeft genomen, bespreek dat dan met uw familie. Stel ook de huisarts op de hoogte. Zij handelen dan zoals u dat wenst.

Wat staat er op een niet-reanimerenpenning?

De aluminium penning (4,5 x 2,5 cm) heeft een bedrukte voor- en achterkant waarop de volgende kenmerken staan:

  • op de voorkant staat de tekst: Reanimeer mij niet – uw pasfoto, naam, geboortedatum en uw handtekening
  • op de achterkant staat de tekst: Ik verbied onder alle omstandigheden elke vorm van reanimatie op mij toe te passen

Is de niet- reanimerenpenning rechtsgeldig?

Ja, in de praktijk voldoet de penning aan de wettelijke eisen van de schriftelijke wilsverklaring, volgens de Wet op Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBo).

Hoe groot is de kans dat ik niet gereanimeerd word met een niet-reanimeren-penning?

Dat is moeilijk te zeggen. Het is vooral belangrijk dat de penning goed zichtbaar is. Tijdens een reanimatiecursus leert de hulpverlener namelijk om niet naar een penning of wilsverklaring op zoek te gaan. Zoeken leidt tot uitstel van de reanimatie. De overlevingskansen nemen dan (sterk) af.

Er is een aantal situaties mogelijk:

  • U krijgt een hartstilstand in aanwezigheid van vrienden of bekenden. Als u uw wens goed doorgesproken heeft met hen, zullen zij u niet reanimeren. Zij zullen er ten alle tijde voor moeten zorgen dat de niet-reanimatieverklaring aanwezig is.
  • U krijgt een hartstilstand in nabijheid van vreemden en uw penning is goed zichtbaar. Dan is de kans groot dat een onbekende hulpverlener u niet gaat reanimeren.
  • U krijgt een hartstilstand en de penning is niet (gelijk) zichtbaar. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat uw penning pas gezien wordt bij het verwijderen van uw bovenkleding om de AED aan te sluiten. Dan beslist de hulpverlener op dat moment of hij stopt of doorgaat. Als hij besluit om door te gaan, ligt de beslissing bij de professionele hulpverleners, het ambulancepersoneel.

Bron:  Nederlandse ReanimatieRaad